Åbo Svenska Pensionärsklubb

Seniorbio

16.05.2024 kl. 15.00 – 17.15

Sommaren är här och därmed säsongens sista seniorbio. Nu ska vi bara njuta!

EN DOFT AV KÄRLEK

Titeln säger allt! Det bjuds på ett "historiskt romantiskt drama som inte ens i misstag ska avnjutas på tom mage, en kulinarisk orgie av det slag som endast fransmännen mäktar med".

Filmen handlar om den makalösa kocken Eugenie som har arbetat för den berömda kocken Didion under de senaste 20 åren.  Deras harmoniska partnerskap puttrar även bortom grytorna och allt eftersom tiden går förvandlas relationen till romantik och resulterar i alltmer enastående rätter, den ena vackrare än den andra. Men, men.....

Recensenterna ger filmen många stjärnor och bl a så här skriver Krister Uggeldahl i Hbl (Klipp också från andra recensenter):

Året är 1889 och kvinnans ställning därefter, men i En doft av kärlek finns en feministisk touch som gör att filmen ingalunda samlar damm.......Sensuellt och suggestivt!......Naket med kläderna på. Precis som titeln anger är gastronomi också en källa till kärlek. Stjärnkocken Eugénie, må vara skönheten själv men det står klart att det är hennes färdigheter i köket som gjort att slottsherren och gourmanden Dodin Bouffant  fått upp ögonen för henne. 

Regissören och manusförfattaren får aldrig nog av alla dofter och smaker. Plus att det är kockandets glädje, kärleken till goda råvaror, som utgår med segern. Regissören har fräckheten att framställa matlagningen som en konstform.  Romantiskt, vackert och väldigt underhållande. En hel del humor hinns med mellan rätterna. 

Regi och manus: Trãn Anh Húng. 

Foto: Jonathan Ricquebourg. 

I rollerna Juliette Binoche, Benoît Magimel, Galatéa Bellugi, Bonnie Chagneu-Ravoire m fl. 

Pierre Gagnaire, en av Frankrikes ledande och mest kända mästerkockar med 14 Michelinstjärnor och utsedd till världens bästa kock, var kulinarisk chef under inspelningen. (Och visste ni att Juliette Binoche och Benoit Magimel har ett romantiskt förflutet även utanför filmduken ☺️.)

En doft av kärlek var Frankrikes Oscarsbidrag 2023 och fick regipriset på filmfestivalen i Cannes samma år. 

Längd 2 h 15 min.

Seniorbio torsdagen den 16.5 kl 15 (OBS!) på Finnkino, Köpmansgatan 11, Åbo.

Som vanligt: Biljetter från kl 14 a' 7,50. Kortbetalning. Onumrerade platser.

Hoppas vi ses!

Margita