Åbo Svenska Pensionärsklubb

Äldrerådet i Åbo 

"Äldrerådets verksamhet grundar sig på lagen om stödjande av den äldre befolkningens funktionsförmåga och om social- och hälsovårdstjänster för äldre.Äldrerådet är ett samarbetsorgan för staden och de pensionärs- och äldresorganisationer som är verksamma inom stadens område."

Äldrerådet påverkar stadens förvaltning och myndigheter genom att inlämna motioner och utlåtanden  samt genom att göra framställningar som förbättrar den äldre befolkningens välbefinnande och möjligheter att på ett jämställt sätt delta i samhällsutvecklingen. 

Ytterligare information om Äldrerådets verksamhet och uppgifter på Åbo.fi/Äldre

rådet. 

Åbo svenska Pensionärsklubbs representant i Äldrerådet är f n Margita Vainio.

Rapporter från möten (det senaste mötet först):

 

Äldrerådets möte den 6.11.2024

Eftersom antalet rådsmöten minskat från nio till sex per år så samlar sig många ärenden till de möten som hålls. Innan mötet den 6.11 på Rosenkvarteret hölls ett arbetsmöte där riktlinjerna för nästa års verksamheten diskuterades. Tyvärr kunde jag inte delta i mötet p g a att Egentliga Finlands PIO (Pensionärsförbundens regionala intresseorganistion) hade möte samtidigt. 

På agendan fanns följande ärenden av särskild betydelse:

1. Rosenkvarterets och Lehmusvalkamas verksamhet. Centren är fn i VARHAs ägo och staden hyr kostnadsfritt de allmänna utrymmena. Seniorföreningar i Åbo har möjlighet att ha verksamhet i Rosenkvarterets och Lehmusvalkamas utrymmen avgiftsfritt och kan dessutom av staden få ett sk projektstöd på 1000 euro. Verksamheten i Rosenkvarteret  handhas av en koordinator anställd av Röda korsets finska åboavdelning och Vanhustuki ry. Verksamheten har kommit bra igång. Nästa år torde Rosenkvarteret och Lehmusvalkama gå tillbaka till staden och det återstår att se hur verksamheten därefter organiseras. är du intresserad av verksamheten i servicecentren så följ deras face-booksidor eller logga in på Åbo stads hemsidor turku.fi/ruusukortteli resp lehmusvalkama.

2. Presenterades och diskuterades en lång rad evenemang som Äldrerådet ordnat eller deltagit i t.ex

  • testdagen i Kuppishallen
  • seniormässan i biblioteket
  • äldres veckas evenemang  "Ett trivsamt och åldersvänligt Åbo"
  • samarbetsmöte med äldreråd i grannkommunerna
  • work-shop i biblioteket kring "Åldersvänlig stadsmiljö"

3. Äldrerådet har under året särskilt fokuserat på verksamhetsformer som ger möjlighet till konmmunikation med stadens seniorer. Diskuterades och utvärderades verksamhetsformerna och betyget var generellt mycket gott.  Hit hör:

  • caféträffar på Naantalin Aurinkoinen en gång per månad
  • träffar på stadens vardagsrum i olika stadsdelar
  • Liikkuva resurssikeskus - en minibuss med personal som kör omkring i olika stadsdelar med information om service för äldre

4. Äldrerådet utformar kontinuerligt olika slag av ställningstaganden, utlåtanden och förslag som sänds till stadens beslutande organ. Under hösten har Äldrerådet tagit ställning till bl a

  • hållbar trafiklanering i staden
  • hotet om nedläggning av områdeslokalen i Paatis
  • äldrerådets framställning om förlängning av tider för gratis rollatorbiljetter i stadens bussar (godkändes inte)
  • ändringar i stadsplaner bla Heinikongatan, Jagellonicagatan, Samppalinnaskiolan

5. Digitaliseringen inom VARHA:s hälso- och socialvård innebär att äldre personer har svårt att nå tjänsterna. Äldrerådet diskuterade ärendet och konstaterade ett mångfald av problem och kommer att påpeka bristerna i en skrivelse till VARHA.

6. Övriga ärenden. Bl a

  • äldrerådets nyhetsbrev
  • halkskydd för 70-75 åringar
  • verksamhetsberättelse

Äldrerådets protokoll i sin helhet (på finska) hittar du på turku.fi/vanhusneuvosto

Har du frågor eller kommentarer så ta gärna kontakt med undertecknad margita.vainio@gmail.fi

....................................................................................................................

 

Äldrerådets andra möte 2024 hölls den 13.3 på Saga serviceboende, Kaskenpuisto i Åbo.

Bland ärendena:

  1. Integrationsdirektör Minna Sartes redogjorde för hälso- och välfärdsnämnden uppgifter och roll inom staden och om integrationsverksamheten och påverkangrupper inom det sk Nya Åbo (dvs Åbo efter VARHA). Det var många lådor och pilar på hennes ppt-bilder. I diskussionen framkom återigen problemen med att definiera gränsen och arbetsfördelningen mellan VARHA och staden framförallt då det gäller den förebyggande äldreomsorgen. Enligt kommunallagen hör det till stadens uppgifter att befrämja invånarnas välbefinnande medan den lagstadgade boendeservicen igen hör till VARHA. Båda parter har dessutom bristfälliga resurser vilket innebär kontinuerliga förhandlingar. Då dessutom servicen ska harmoniseras mellan VARHAs 27 kommuner så är förhandlingarna ofta komplicerade. Motionsverksamheten bland äldre anses höra till staden och Åbo satsar särskilt på denna. Den tredje sektorns roll blir allt viktigare för att garantera  en god omsorg om äldre i samhället. 
  2. Diskuterades om  stadens understöd till seniorföreningar. Årets understöd har utdelats (ÅSP fick 2000 euro). För att fastställa kriterierna för följande utdelningar  ordnas en work-shop den 16.4.2024, till vilken organisationerna har fått inbjudan att delta. ÅSP deltar.
  3. Seniorboende utvecklas i enlighet med den nya lagen om äldreomsorg. Utmaningarna är många. Av personer över 65 år bor 92 procent i sina hem och av dem är ungefär hälften ensamboende. Uppgifter om vilken typ av boendeservice hemmaboende behöver är oklart. Inga utredningar finns tillhanda. I enlighet med lagens anda skall vårdhemmen (tidigare anstalvården) avvecklas och ersättas med lättare (och billigare) boendeformer såsom gemenskapsboende. Staden beaktar detta i sin planläggning, byggfirmor bygger och VARHA driver verksamheten  - i princip. Därtill kommer privata lösningar av olika slag.
  4. Äldrerådets teman under 2024 ansluter sig till teman som innefattas i det nordiska samarbetsprojektet Åldersvänliga städer, dvs med tyngdpunkter på boende, kollektivtrafik, motionsverksamhet och säkerhet. Ytterligare betonas i verksamheten åtgärder som minskar ensamhet och otrygghet bland äldre.
  5. Bland Äldrerådets aktuella evenemang kan nämnas
  • Föreläsning av geriatriker, prof em. Sirkka-Liisa Kivelä den 20.22024: Positivt åldrande i skenet av ny forskning. Fullbokad tillställning.
  • Senioriparlamentti. Åbo stads sektorchefrer presenterar respektive sektors verksamhet och svarar på frågor 20.3.2024. Fullbokad tillställning i stadshuset, fullmäktigesalen. Materialet från mötet finns på Äldrerådets hemsida Turku.fi. Endast på finska.
  • Testdag för seniorer, Kuppis idrtottshall 26.4 kl 9-12.30
  • Senioriexpo i Åbo mässhall 24.4.2024 kl 10-17. Äldrerådet har en egen stand.
  • Ledd motion längs Aura å 15.5.2024.

Ytterligare ordnas kaffeträffar i Café Naantalin Aurinkoinen på Eriksgatan med närvarande äldrerådsmedlemmar första tisdagen i månaden. OBS ! undertecknad är på caféet den 9.4! Välkommen!

Nytt är de sk vardagsrummen som finns runtom i Åbos förorter f.n finns tio dylika vardagsrum. Äldrerådsmedlemmar "dejourerar" också månatligen i dessa och sprider Äldrerådets glädjebudskap.Inget svenskt vardagsrum har ännu uppbådats!

Under rubriken  Intressebevakning kan konstateras att Äldrerådet tagit initiativ till bl a 

  • att Föli utvidgar möjligheterna för personer med rollatorer kan åka avgiftsfritt i stadens bussar. 
  • att halkskydd till seniorer återinförs
  • att bänkar utplaceras i Pansio och Perno
  • att seniorer uppmärksammas i stadens Mobila resurscentrums verksamhet
  • att staden för seniorverksamhet tillhandahåller ändamålsenliga utrymmen i Åbo centrum. 
  • att seniorarmbandets pris ses över
  • att systemet med egenläkare införs vid hälsocentralerna

Äldrerådets följande möte hålls den 12.6.2024.

OBS! Äldrerådets officiella föredragningslista och protokoll finns på Äldrerådets hemsida Turku.fi/ vanhusneuvosto. 

Hör av dig med kommentarer!

Med vårhälsningar ☀️

Margita Vainio