Åbo Svenska Pensionärsklubb

PENGAR OCH EKONOMI

Detta temaområde genomförde vi år 2020. Tack till alla som deltog!

Pengar har man aldrig för mycket av, sägs det. Stämmer det? Pengar och lycka sägs ha ett visst samband och att ha för lite pengar kan göra en både olycklig och bekymrad. Vad borde man veta om pengar och ekonomi som pensionär? Många kan bli överraskade över att pensionen är så liten i jämförelse med lönen. Hur få pengarna att räcka till? Måste jag ha en buffert för äldre dar? Kan jag börja spara som pensionär? Hållbar ekonomi - smart för mig och världen. Hur skapar jag en guldkant i livet - för mig själv, barnen eller barnbarnen?

Om du väljer det här temat är du garanterat lite bättre på att förstå hur du kan skapa en trygghet i din ekonomi idag eller med tanke på framtiden. Det finns flera frågor kring ekonomi som borde/ kunde ventileras så om du har förslag så låt oss få veta!

 

Inom temat PENGAR OCH EKONOMI har vi ordnat:


29.1.2020 Sparandets och placerandets ABC.       I samarbete med ARBIS                Du anmäler dig till Arbis i vanlig ordning. Förmögenhetsförvaltare Anna-Kaisa Laurén föreläser. Öppen för alla intresserade.
13.2.2020 Cirkulär ekonomi i vardagen   Omställningsspecialist Johanna Fredenberg Deltagarantal max 20 personer.
4.3.2020 Hur kan jag som pensionär trygga vardagen?  Experter från Veritas, Aktia och Fennia svarar.  Deltagarantalet max 20 personer.
10.3.2020 Smart telefon- och datorhantering  Utbildare Pasi Holmberg presenterar Deltagarantalet max 20 pers.

 

 

 

29.1 Sparandets och placerandets ABC. Föreläsningen arrangeras i Åbo Arbis regi och föreläsare är förmögenhetsförvaltare Anna-Kaisa Laurén.

Är du intresserad av att spara för framtiden, pensionen, barnen eller barnbarnen? Vill du ha mer avkastning än vad ett vanligt konto erbjuder? Vad ska man tänka på, vilka risker vill man ta och vad lönar sig i olika situationer? Vi går igenom grundläggande begrepp och spar- och placeringsalternativ. 15 min. paus under kvällen. Avgift 8 € för förhandsanmälda - 12 € vid dörren. 

EM Anna-Kajsa Laurén har en bakgrund som förmögenhetsförvaltare på en av de större bankerna i Åbo och flera års erfarenhet av sparande och placeringar.

Man anmäler dig till Arbis i vanlig ordning.    Öppen för alla intresserade.

Tidpunkt: Onsdag 29.1.2020, kl. 18.15 - 20.45

Plats: Arbis, Kaskisgatan 5, Åbo

 


 

13.2 Cirkulär ekonomi i vardagen.
Utbildningsplanerare Johanna Fredenberg från Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi reder ut vad cirkulär ekonomi innebär och hur man kan leva mera hållbart och smartare och på det viset minska på sina utgifter. Vi lite äldre har kanske ännu inte glömt våra föräldrars och far- och morföräldrars knep och lösningar. Kom med och dela med dig!

Idag är cirkulär ekonomi är ett riktigt buzz word. Finland har gått in för att bli det mest cirkulärekonomiska landet världen och redan 2016 publicerade Sitra en vägkarta för hur detta ska uppnås! Så vad innebär cirkulär ekonomi egentligen, och är det något som påverkar dig och mig? Kan jag vara cirkulärekonomisk i min vardag? Vad uppnår jag med det?

I en cirkulär ekonomi vill man undvika avfall och ser på ”avfall” och biprodukter som resurser. I vår vardag kan det betyda att många av mammas och mormors hushållsknep kommer till heders igen. Vi reparerar, återvinner, byter, lånar och skänker bort. Vi gör storkok och mat på rester. Och Marthaförbundet är supertrendigt. Utifrån den cirkulära ekonomin uppstår nya företag, rörelser och strukturer som ger möjlighet för oss att leva mer eftertänksamt, vänligare mot jordklot och medmänniskor och samtidigt spara en slant.
Tidpunkt: Torsdag 13.2.2020, kl. 18.15 - 20.45

Plats:  Svenska Folkskolans Vänner, Tavastgatan 30 D 33-34, Åbo


 

4.3 Hur kan jag som pensionär trygga vardagen?

Försäkringsbolaget Veritas med arbetshälsospecialist Minna Lundström står värd för ett seminarium där experter från Veritas, Aktia bank och försäkringsbolaget Fennia medverkar.

* Kan jag höja mitt pensionsbelopp fast jag redan är pensionär? Hur försäkras arbete vid sidan av pensionen? Kontaktchef Taina Tauschi, Veritas Pensionsförsäkring

* Sparförsäkring, ansvarsfullhet vid placeringsverksamhet, omvänt bostadslån och digitala tjänster. Director, Business Development Sam Olin, Aktia Bank

* En trygg och aktiv fritid, reseförsäkring, olycksfallsförsäkring, sjukkostnadsförsäkring för äldre. Kundchef Markus Lindroos, Försäkringsbolaget Fennia (tidigare Folksam)

 

Om du är osäker på vilka pensioner och försäkringar som det är bra att ha som pensionär så kom och ställ dina frågor!

Tidpunkt: Onsdag 4.3.2020, kl. 15.00 - 17.00

Plats: Veritas, Olofsvägen 2 B, Åbo

 


 

10.3 Smart telefon- och datorhantering.

Vad kostar din telefon, din dator och dina abonnemang? Motsvarar det du har dina behov? Har jag argument då försäljarna kommer med sina säljargument? Vilka appar förenklar min vardag och vilka risker borde jag vara medveten om? Kring dom här frågorna föreläser och diskuterar och handleder Pasi Holmberg, omtyckt och kunnig IT-lärare.

Tidpunkt: Tisdag 10.3.2020, kl. 15.30 - 17.30

Plats: Svenska Folkskolans Vänner, Tavastgatan 30 D 33-34, Åbo